Del: - -

Har du fået nyt job? Så start her

Når du starter på et nyt job, kan der være meget at lære. Her er fem ting, der er vigtige at huske. Plus et ekstra godt råd og en film.

1. Få en god instruktion

Arbejdsgiveren skal sørge for en god instruktion og oplæring i jobbet. Det betyder, at du skal have en grundig forklaring på, hvad opgaverne går ud på, og hvordan de skal løses. Det vil typisk være en leder eller en erfaren kollega, som forklarer og viser, hvad opgaverne går ud på. Husk at spørge, hvis du ikke forstår opgaverne eller er usikker på noget.

Eksempel:

  • I en restaurant eller cafe skal lederen forklare og vise, hvordan du fx skal dække op, rydde af, vaske op, bruge køkkenmaskiner eller hvad opgaverne nu går ud på. Lederen skal også forklare om fx kundekontakt, god hygiejne og reglerne for at arbejde med madvarer.

2. Få styr på sikkerheden

Lederen skal forklare, hvor meget du må løfte og bære, og hvordan du bruger fx palleløftere, sækkevogne og kasseapparater. Arbejdsgiveren skal også sørge for sikkerhedsudstyr som fx hjelm, beskyttelsesbriller, handsker og høreværn, hvis det er nødvendigt for at udføre arbejdet.

Eksempel:

  • I et supermarked eller en butik skal du måske flytte rundt på varer på lageret eller i selve butikken. Unge under 18 år må ikke løfte mere end 12 kg. Det svarer til en kasse øl med tomme flasker. En palleløfter må kun bruges, hvis du har lært at håndtere den rigtigt, så ryggen ikke bliver belastet.

3. Følg reglerne

Følg altid arbejdspladsens regler og anvisninger om, hvordan arbejdet skal udføres på en sikker måde. Brug altid det udstyr, du har fået besked på. Hvis du er i tvivl om noget, skal du spørge din leder.

Eksempel:

  • Det kan være fristende at løfte to kasser ad gangen eller lige at glemme høreværnet. Men du risikerer at skade dig selv på længere sigt, og arbejdsgiveren kan i værste fald få en bøde, hvis medarbejderne ikke følger Arbejdstilsynets.

4. Bed om hjælp, når du har brug for det

Lederen skal forklare, hvem du skal gå til, hvis du er i tvivl om, hvordan dine opgaver skal løses, eller hvis der sker noget, som gør dig usikker eller bange. Lederen skal også selv holde øje med, hvordan det går, og sikre sig, at du er ok på jobbet.

Eksempel:

  • Ved kassen i supermarkedet kan det ske, at utilfredse kunder kommer med sure eller vrede kommentarer, fx fordi der er ventetid eller stregkoden ikke virker. Det kan være meget ubehageligt, og det skal du ikke stå alene med. Gå til din leder eller en kollega og få hjælp til at håndtere den slags situationer.

5. Det er altid ok at spørge!

Selv om du har fået en god instruktion og måske har været i jobbet et stykke tid, er det altid ok af spørge en leder eller en kollega, hvis du er i tvivl om noget. Du skal ikke være bange for at lyde dum. Måske har du fat i noget, som andre kan lære af.

Eksempel:

  • I det daglige arbejde kan du opdage ting, som andre ikke ser - fordi de ikke ved i detaljer, hvordan du udfører arbejdet. Det kan være et eller andet, som er i stykker, eller en opgave, som er for svær at løse. Gå til en leder og få hjælp til at løse problemet.
  • Omvendt kan du måske få en god idé til, hvordan opgaverne kan løses på en anden og bedre måde. Gå også hér til en leder og fortæl, hvad du tænker. Måske kan din idé gøre opgaverne lettere, både for dig selv og for arbejdspladsen.

Et ekstra råd: Snak med dine forældre

Tal med dine forældre, hvis der er noget på jobbet, du er usikker på eller ikke kan finde ud af. De voksne har viden og erfaring, som kan hjælpe dig. Her på siden Ungmedjob.dk er der også et afsnit specielt til forældre.

Inspiration: De unge har selv ideer til god oplæring på jobbet

Cecilie og Emilie har udviklet en quiz om arbejdsopgaver og arbejdsmiljø til de unge medarbejdere i et af Coops varehuse. Hør hvordan det har givet ny viden til ledelsen og gjort de unge glade og stolte af deres arbejdsplads. (Filmen er produceret af BFA Handel)

Materialer om god modtagelse af unge medarbejdere

Hjemmeside: Byg på god modtagelse

Instruktion og oplæring af unge
Guide til den gode modtagelse
Sikkerhedskultur: Første dag på arbejdet
Se hjemmesiden Se hjemmesiden Hent guiden (pdf) Se filmen

Senest revideret den 20. december 2022