Del: - -

Har dit barn fået nyt job? Så start her

For rigtig mange unge er fritidsjobbet i butikken, på cafeen eller som omdeler af aviser og tryksager det første møde med arbejdsmarkedet. Her er fem ting, du som forælder kan gøre for at sikre dit barn en god start på arbejdslivet

Tjek jobbet og skriv kontrakten under

Hvis den unge er ansat i mere end en måned og hvis han eller hun arbejder 8 timer om ugen eller mere i gennemsnit, skal den unge have en ansættelseskontrakt. Det er arbejdsgiveren, som skal udarbejde kontrakten, og det er forældrene, som skal underskrive den, når den unge er under 18 år.

Tjek reglerne

Hvis der er noget i ansættelseskontrakten, som undrer dig, bør du tjekke reglerne for unges arbejde, inden du skriver under. Hvis du senere opdager, at dit barns arbejdsopgaver og arbejdsforhold ikke følger reglerne, bør du tale med dit barn om det og evt. kontakte arbejdsgiveren.

Hjælp dit barn på vej

Som ung har man ikke så meget erfaring med jobs, ledere og kolleger. Brug din egen erfaring til at guide dit barn gennem usikkerhed og dilemmaer. Det kan fx være svært for mange unge at tage et problem op med lederen eller at sige fra over for en opgave, som virker for stor.

Følg med i, hvordan det går

Spørg ind til dit barns hverdag på jobbet og følg med i, hvordan det går. Der kan være meget nyt at lære i den første tid, og det kan være en stor hjælp, hvis den unge får plads til at fortælle om sine oplevelser og udfordringer. Spørg ind, hvis du hører noget, som virker forkert eller urimeligt. Det kan fx være, at den unge bliver tildelt et ansvar, som virker for stort, eller får opgaver, som er for vanskelige.

Gode materialer om unges arbejde

Guide til unge:
Sikker i butikken
Unge under 18 år i hotel og restauration
Guide: Omdeling af aviser og tryksager
Hjemmeside: Byg på godmodtagelse
Hent guiden (pdf) Hent vejledningen (pdf) Hent guiden (pdf)

Se hjemmesiden

 


Senest revideret den 20. december 2022