Artikel

Hvor går grænsen?

hvor går grænsen ny

Arbejdsmarkedets parter og Arbejdstilsynet står bag kampagnen “Hvor går grænsen?”, der handler om at beskytte arbejdspladsen og arbejdsmiljøet mod seksuel chikane.

For at forebygge seksuel chikane samt grænseoverskridende og krænkende adfærd på arbejdspladsen er det vigtigt, at der er en bevidsthed og enighed om, hvor grænserne går på den enkelte virksomhed. Emnet kan være tabubelagt, og det er nok de færreste, der har lyst til at dele ud af egne erfaringer i en større kreds, derfor råder Arbejdsmarkedets parter og Arbejdstilsynet til, at der tages udgangspunkt i andres erfaringer – i hvert fald til at begynde med.

Kampagnevideoen ”Hvor går grænsen?” kan gøre det nemmere at komme i gang med processen med at forebygge.

Man kan også starte snakken med brug af dialogkort, som kan være med til at øge bevidstheden om individuelle grænser. De kan bruges i større eller mindre grupper, og man kan tage de kort fra, som ikke er relevante på arbejdspladsen.

Kortene indeholder spørgsmål til dialog som fx: ”En kollega har for vane konsekvent at røre folk, når han/hun taler til dem. Hvad vil du tænke? Hvad vil du sige? Hvad vil du gøre? Hvad kan din arbejdsplads gøre?”.

I ”Faktaark om sexchikane” er der samlet 10 gode råd til forebyggelse af sexchikane.

Herudover er der lavet disse fem film om krænkende handlinger: ”Bryd tabuet”, ”Hvor kommer den uønskede opmærksomhed fra?”, ”Skab trygge rammer og vær åben”, ”Vær tydelig og parat” og ”Er det forbudt at flirte”.

Plakater i PDF format, som kan hænges op og skabe opmærksomhed, kan hentes på Arbejdstilsynets hjemmeside. 

En pjece om forebyggelse af seksuel chikane ”Et godt psykisk arbejdsmiljø – forebyg seksuel chikane” (12 sider, udgivet af Arbejdsmarkedets parter og Arbejdstilsynet) kan downloades her.

Man kan også se eller gense materiale fra BFA Service-Turisme om at forebygge sexchikane, fx filmene: ”Bare en kompliment” – skal der være plads til komplimenter på arbejde? Hvornår bliver det for meget?, ”Plads til lidt sjov” – Hvor går grænsen for berøringer på arbejdet? Skal der være plads til lidt sjov?, ”Vi mener jo ikke noget med det” – Er det okay at tale om sex på arbejdspladsen? Hvornår bliver det for meget? og ”Det er da uskyldigt” – Er det okay at lægge an på en kollega? Er der egentlig tale om sexchikane?

Filmene blev omtalt i Ungmedjob Nyhedsbrev. Maj 2018 og kan downloades her: bfa-service.dk/sexchikane