Artikel

ditarbejdsliv1

Hjælp at hente for undervisere, der skal klæde unge på til arbejdslivets udfordringer

Unge lærlinge og elever er en sårbar gruppe på arbejdsmarkedet. De indgår ofte som medarbejdere nederst i hierarkiet på arbejdspladsen. Forholdsvis mange elever forlader uddannelserne, nogle som følge af psykiske problemer.

Sitet www.ditarbejdslivnu.dk er udviklet af forskere og formidlere ved Arbejdsmedicin Herning, Hospitalsenheden Vest. Det består af et interaktivt brætspil, autentiske historier om erfaringer fra arbejdslivet fortalt af unge, viden om arbejdsmiljø og et undervisningsmateriale, der skal ruste erhvervsskoleelever til nogle af de udfordringer, et arbejdsliv kan give.

Sitet har været i luften siden 2013, og det er blevet omtalt i et tidligere Nyhedsbrev fra Ungmedjob. Grunden til dette opslag er den nyhed, at materialet nu er tilpasset erhvervsskolernes fire nye hovedområder (jf. erhvervsskolereformen fra 2015) og indeholder helt nyt undervisningsmateriale og eksempler, så det bliver let at anvende i undervisningen i psykisk arbejdsmiljø.

En af sitets store styrker er, at spillet baseres på virkelige historier. Gennem forskellige “scener fra en arbejdsdag” skal eleverne forholde sig til situationer med mobning, urimelige chefer og komplicerede rollefordelinger. Disse emner kan være svære at sætte ord på gennem almindelig klasseundervisning, fordi de kan føles meget personlige og indimellem også tabubelagte. Når eleverne møder situationerne i et computerspil, giver det en anden og positiv indlæringsform. En anden styrke er det, at eleverne spiller dilemmaspillet individuelt, hvilket sikrer, at alle er aktive.

Se mere om materialet her: http://arbejdsmedicin-midt.dk/dk/omklinikkerne/nyheder/internetspilskalrusteungetilarbejdslivet