Artikel

Godt kollegaskab er et effektivt værn mod mobning på arbejdspladsen

Grib-ind-thumbnailMobning sker ikke bare mellem to parter. Der er ofte vidner. Og hvordan vidnerne handler kan netop være afgørende for, om en situation udvikler sig til mobning. Nyt værktøj sætter fokus på vidnernes rolle i situationer med mobning. Se mere om værktøjet her.

Grib ind – godt kollegaskab uden mobning” er lavet af BAR Social & Sundhed. Det er målrettet arbejdsmiljøgrupper og MED-udvalg, men er også velegnet til undervisningsbrug – når blot man erstatter ”arbejdsplads” med ”skole/uddannelsessted” – både konkret og mentalt.

Værktøjet er et forebyggelsesværktøj. Det indeholder et yderst omfattende og konkret materiale, som kan bruges til møder/i undervisningen og medvirke til at guide medarbejderne/eleverne i processen med at skabe rammerne for et arbejdsmiljø uden mobning.

En beskrivelse af værktøjet og en vejledning i brug af det, findes som fil her. Her bliver det dialogbaserede materiale introduceret, og der findes drejebog for møde/undervisningsplan, dialogspørgsmål og opgaver og model for handleplan.

Herudover indeholder værktøjet en flyer, som beskriver materialet, mødekit (en række slides med talepunkter, hvor man selv kan fjerne slides, tilføje andre eller skrive nye stikord til alt efter behovet på arbejdspladsen/skolen), en introfilm, to filmklip og en plakat.

Materialet er afprøvet på 9 forskellige typer sosu-arbejdspladser, hvor det har fået en god evaluering, og kan derfor buges på alle sosu-uddannelser. Se mere her, hvor det hele er samlet.