Artikel

Arbejdsmiljøundervisning på en landbrugsskole

koHvad siger arbejdsmiljø jer? Sådan lød det indledende spørgsmål på holdet for dyrepassere på landbrugsskolen i Høng. Det er noget med at passe på sig selv, lød det umiddelbare svar. Og det er også rigtigt. Men holdet blev meget klogere end det en dag i efteråret 2009, hvor arbejdsmiljø var på skemaet.

Med udgangspunkt i materialet ”Ny i job” satte plantelærer og vejleder Charlotte Ibsen fokus på arbejdsmiljø for holdet af dyrepassere på Høng Landbrugsskole. ”Ny i job” består af en materialekasse med bøger, plakater, VHS og DVD og så hører der en hjemmeside til, der viser 8 cases fra forskellige brancheområder fra det virkelige liv. Dyrepasserholdet så filmen ”Køer og Kraner”, og det satte gang i debatten om, hvad man skal finde sig i eller ikke finde sig, og hvad der er ret og rimeligt.

Filmene viser hvordan virkeligheden ser ud – det er godt
”Køer og Kraner” og de andre cases viser, hvordan unge, der er nye og uerfarne, håndterer at være på en arbejdsplads. Filmene sætter fokus på det at være ny og på de dilemmaer, der kan opstå i den situation.

Filmen ”Køer og Kraner” handler blandt andet om Nathalie, der er opvokset i et parcelhuskvarter i Kalundborg, og som er i praktik hos landmanden Sten Fischer. ”Hun skal lære faget helt fra bunden, og det kræver en stærk interesse,” siger Sten i filmen. For det er virkelig helt fra bunden.

Dyrepasserholdet fra Høng Landbrugsskole var begejstrede for ”Køer og Kraner”. ”Den giver et godt indtryk af, hvordan det er i virkeligheden”, sagde en af de kommende dyrepassere. ”Den fik mig til at tænke over det at være ny i job”, sagde en af de andre elever på holdet.

Udover at vise, hvordan det kan være at være ny i job, fik filmen også sat gang i diskussionen om arbejdsmiljø. Hvordan er omgangstonen der, hvor man arbejder? Og skal man bare finde sig i hvad som helst? Som ny kan det være svært at sige nej til arbejdsopgaver, fordi man ikke helt ved, hvad der er normalt og måske er usikker på, hvordan reglerne er. Der kan være en vis hakkeorden i hvilke opgaver man får og nogle gange kan omgangstonen være hård.

”Det er vigtigt at kunne sige fra”, siger en af dyrepassereleverne, ”og man skal ikke bare finde sig i hvad som helst”. Samtidig er eleverne dog bevidste om, at det at være ny i job også handler om at tilpasse sig arbejdspladsens kultur og jargon, dog uden at det overskrider ens grænser.