Artikel

Ar-og-Mi-nyhedsbrev

Ar & Mi takker af

Det er snart slut med at tage på tur for arbejdsmiljøtroldene Ar og Mi, som lærer grundskolens yngste elever om arbejdsmiljø  

Det er nu 20 år siden, at troldebørnene Ar og Mi kom til verden. De er hovedpersoner i undervisningskonceptet ”Ar & Mi i skole”, hvor troldebørnene og deres familie og kammerater gennem lege og øvelser viser de yngste elever i grundskolen (0. – 3. klasse), hvordan man passer godt på sig selv og på hinanden – kort sagt:  hvordan man skaber et godt undervisningsmiljø/arbejdsmiljø i skolen og gør den til et sikkert og sundt sted at være.

Der er fokus på leg, øvelser og dialog, og den omfangsrige lærervejledning består af 46 lærerark med forklaringer og idéer til læreren og 34 elevark til kopiering. Vejledningen er delt tematisk ind: Der er afsnit om lege og kammeratskab, arbejdsstillinger, løft og indretning af lokale, førstehjælp og trivsel, belysning, varme, kulde og udluftning, samarbejde, lyd og støj, farlige stoffer og væsker. Det hele slutter med, at de små elever lærer at udarbejde deres egen undervisningsmiljøvurdering/arbejdspladsvurdering.

Troldehuset med alle remedierne til undervisningen blev efterfulgt af brætspillet ”Ar & Mi og Troldeskolen”, som især har fokus på det sociale element. Senere kom Ar og Mi´s hjemmeside www.armi.dk til, og i det seneste oplag blev de tre materialesæt slået sammen i én ”kuffert”: ”Ar & Mi på tur”.

Nu er ”turen” imidlertid ved at slutte – Ar og Mi kufferterne kan ikke længere stå på loftet hos Susanne Ulk, som i regi af det daværende  Arbejdsmiljøfondet fik idéen til konceptet. Materialesættet er stadig aktuelt og skulle gerne ud og gøre gavn på landets skoler. Mail til ulk@live.dk, hvis du/I er interesseret i at erhverve en eller flere af de sidste kufferter.

Inden finalen har troldene dog invaderet Hjørring Kommune. Her satser man nemlig stort på undervisning i ”Uddannelse og Job” på alle klassetrin og på obligatorisk praktik. Se mere om det i Ungmedjob´s Nyhedsbrev nr. 2, 2019.